Verankering

De SunTablet kan op drie verschillende manier worden verankerd:
1. Ballast (tegels)
2. Verankering op betonnen vloer
3. Verankering op betonplaten

Meer weten? Hieronder staat het uitgelegd.

  • Drie verankeringsmogelijkheden
  • Eenvoudig te installeren
  • Bevestigingsmateriaal inbegrepen

Hoe zit het nou precies met de verankeringssystemen?

Ook bij slecht weer willen we dat de SunTablet vrije veldopstelling stevig op zijn plek blijft staan. Om hiervoor te zorgen moet de opstelling vastgezet, oftewel verankerd worden. Hiervoor biedt Suntrecs twee verschillende mogelijkheden aan: een ballast-systeem en een ankersysteem. Bij het ballast-systeem brengt men, zoals de naam doet vermoeden, ballast aan op de voetstukken van de constructie. Als ballast kunnen bijvoorbeeld zware tegels gebruikt worden. Het voordeel van dit type is dat het eenvoudig te realiseren is zonder specifieke kennis of ervaring. De tweede mogelijkheid betreft de fundatie door middel van betonankers. De constructie is dan uitgerust met een aantal gaten waar het middels betonankers stevig op een betonnen vloer gemonteerd kan worden. Daarnaast is er de mogelijkheid om deze te monteren op (kleine) betonplaten. Elk model SunTablet is met elk type verankeringssysteem verkrijgbaar. 

Voor welk verankeringssysteem moet ik kiezen?

De keuze voor het type verankeringssysteem is voornamelijk afhankelijk van de ondergrond waarop u de SunTablet wilt plaatsen. Wordt deze geplaatst op een betonnen of andere verharde ondergrond, dan kunt u het beste kiezen om deze hierop vast te zetten met betonankers, een ballastsysteem is dan overbodig. Wordt de SunTablet geinstalleerd door uw installateur, dan heeft deze misschien een voorkeur. Uw installateur kan hierin adviseren. 

Verankering op verharde ondergrond

Wanneer de SunTablet op een verharde ondergrond, zoals een betonnen vloer, wordt geplaatst, is het een logische keuze om de constructie vast te zetten met betonankers. Naast het feit dat er gaten in de vloer geboord moeten worden, zijn er ook in de constructie al gaten aangebracht. Op deze manier is de constructie eenvoudig en stevig op de vloer te bevestigen. De benodigde betonankers worden standaard meegeleverd. 

Constructie veldopstelling zonnepanelen gemonteerd verharde ondergrond
Frame zonnepanelen gemonteerd op betonplaten

Verankering op betonplaten

De SunTablet kan ook bevestigd worden op betonplaten. Dit werkt op dezelfde manier als verankering op een verharde ondergrond, zoals hierboven uitgelegd is. Het frame wordt dus uitgerust met bevestigingsgaten voor de betonankers. Deze betonankers (beton clickers of snelbouwankers) worden in de gaten aangebracht, waarna het frame er eenvoudig opgeschroefd kan worden. Wij kunnen u de betonplaten – eventueel voorgeboord – leveren, dit is echter wel optioneel.

Verankering door ballast

Een andere mogelijk om een stabiele plaatsing van de SunTablet te garanderen, is door middel van het aanbrengen van ballast. Wanneer u kiest voor deze methode, wordt de constructie uitgerust met voetstukken. Hierop kan vervolgens ballast aangebracht worden, bijvoorbeeld in de vorm van grind- of betontegels, wat erg eenvoudig te doen is en wat geen speciale kennis of ervaring vereist. De voetstukken zijn zo ontworpen, dat tegels met afmetingen van 40×60 cm perfect passen. Uiteraard kunnen ook andere tegels of stenen gebruikt worden. Belangrijk is dat er voldoende ballastgewicht aangebracht wordt. In het binnenland adviseren wij een minimaal ballastgewicht van 100 kg per paneel. Op plekken waar het harder waait dan gemiddeld, bijvoorbeeld aan de kust of op de Waddeneilanden, is dit minimaal 125 kg per paneel. De tegels kunnen makkelijk gestapeld worden op de voetstukken, zodat er altijd voldoende ballast aangebracht kan worden.  


Voorbeeld: wanneer een SunTablet 1 (6 zonnepanelen)  in het binnenland geplaatst wordt, is er dus in totaal minimaal 600 kg aan ballast nodig. Dit gewicht wordt vervolgens verspreid over de drie voetstukken, dus 200 kg per voetstuk. Dit staat gelijk aan acht 40×60 cm tegels van 25 kg. Er dienen dus minimaal acht tegels van elk 25 kg per stuk aangebracht te worden op elk voetstuk. 

Zonne-constructie verankering middels ballast tegels